UBÓJ ŚWIŃ NA UŻYTEK WŁASNY – PODSTAWY PRAWNE I WYBRANE NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE

Dopuszcza się ubój świń w każdym wieku z przeznaczeniem mięsa na użytek własny (bez wprowadzania do obrotu).

Miejsca, w których można dokonać uboju (uboju zawsze musi dokonać osoba posiadająca uprawnienia do uboju zwierząt!!):

 1) w zatwierdzonych rzeźniach w ramach uboju usługowego

 2) na terenie gospodarstwa, w którymi zwierzęta były utrzymywane

3) w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym były utrzymywane (ubój usługowy w podmiotach uprawnionych)

* Obowiązek zgłoszenia zamiaru uboju zwierzęcia z przeznaczeniem mięsa na użytek własny do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii 48 godzin przed dokonaniem uboju.

 Zgłoszenia dokonuje:

 - jeżeli ubój przeprowadzany jest na terenie gospodarstwa, w którym zwierzę było utrzymywane zgłasza posiadacz zwierzęcia,

- jeżeli ubój przeprowadzany jest w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzę było utrzymywane zgłasza podmiot prowadzący to gospodarstwo.

Zdarzenie uboju należy również zgłosić w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ciągu 7 dni od przeprowadzenia uboju w strefie białej a w przypadku świń w związku z wyznaczeniem obszaru objętego ograniczeniami ze względu na wystąpienie ASF - w ciągu 2 dni.

Gospodarstwa znajdujące się w obszarach strefy niebieskiej i różowej, obowiązuje przeprowadzenie przez urzędowego lekarza weterynarii badania przedubojowego i poubojowego świń poddawanych ubojowi z przeznaczeniem mięsa na użytek własny. W tym celu należy skontaktować się z lekarzem weterynarii Katarzyną Dulik (tel. 504 579 751), która musi zbadać zwierzę przeznaczone do uboju przyżyciowo oraz po dokonanym uboju.

Zgłoszenia do badania dokonuje: - posiadacz zwierzęcia jeżeli ubój przeprowadzany jest na terenie gospodarstwa, w którym zwierzę było utrzymywane; od posiadacza zwierzęcia pobierana jest opłata w kwocie 40,00 PLN zgodnie z rozporządzeniem MRiRW z dnia 29 lipca 2022 r. w sprawie stawek opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną,

 - podmiot prowadzący gospodarstwo (ubój usługowy) jeżeli ubój przeprowadzany jest w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym zwierzę było utrzymywane; od podmiotu pobierana jest opłata w kwocie 40,00 PLN zgodnie z rozporządzeniem MRiRW z dnia 29 lipca 2022 r. w sprawie stawek opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną. Ponadto, w przypadku uboju świń w gospodarstwie innym niż gospodarstwo, w którym były utrzymywane (ubój usługowy w podmiotach uprawnionych), zwierzę musi być zaopatrzone w świadectwo zdrowia; za wystawienie świadectwa pobierana jest opłata zgodnie z rozporządzeniem MRiRW z dnia 29 lipca 2022 r. w sprawie stawek opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną.

* Świnie – konieczność badania w kierunku obecności larw włośni metodą wytrawiania przez urzędowego lekarza weterynarii p. Katarzynę Dulik. Trzeba posiadać zaświadczenie z przeprowadzonego badania wystawione przez lekarza!!

Najważniejsze akty prawne

1. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny – wersja aktualna od 23 .09.2022 do 31.12.2023 (Dz.U. 2021 r. poz. 2059)

2. ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania

3. ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego

Brak załączników.

Opis zmian Data Osoba Porównaj
Artykuł został utworzony. środa, 14 luty 2024 06:42 Dawid Pauś