Wyróżniamy 4 strefy w związku występowaniem Afrykańskiego Pomoru Świń:
- Strefa Biała- znajduję się poza obszarami objętymi ograniczeniami tzw. ,,strefa wolna’’
( Gmina Nowe Skalmierzyce, Sieroszewice) - Strefa Niebieska- Obszar objęty ograniczeniami I Stopnia (Gmina Ostrów Wielkopolski, Raszków, Odolanów, Przygodzice, Sośnie)
- Strefa Różowa- obszar objęty ograniczeniami II Stopnia- (Część Gminy Ostrów Wielkopolski od strony Krotoszyna: Chruszczyny, Mazury, Warszty, Daniszyn, Łąkociny, Mazury)
- Strefa Czerwona- brak na terenie naszego powiatu
Obecnie obowiązujące strefy można sprawdzić na stronie internetowej: https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa/
W zależności od miejsca w którym znajduję się gospodarstwo rolne utrzymujące trzodę chlewną są różne wymagania względem bioasekuracji ASF.
Wymagania obowiązujące WSZYSTKIE STREFY:
białą, niebieską i różową:
-Obecność tabliczek na drzwiach w których znajdują się zwierzęta:
,,Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony’’
-Świnie utrzymywane są w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których utrzymywane są tylko świnie (brak przejścia do bydła)
-Budynki w których znajdują się zwierzęta jak i pasza są szczelne, zabezpieczone przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych
- Wyłożone są maty dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie i wyjściami z tych pomieszczeń
- Wydzielone jest miejsce do przebrania się zanim wejdzie się do świń- ubrania i obuwie wyłącznie do użytku na terenie gospodarstwa
- Przestrzegany jest zakaz wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu 48 godzin uczestniczyły w polowaniu oraz wnoszenia zwłok dzików i narzędzi używanych w trakcie polowania na teren gospodarstwa
- Przestrzegany jest zakaz żywienia świń odpadami gastronomicznymi lub materiałem paszowym zawierającym odpady gastronomiczne
- Coroczne badanie krwi od świń w kierunku choroby Aujeszkyego. Jest to niezbędne aby utrzymać status stada wolnego od tej choroby i móc sprzedawać świnie. Jeżeli dane gospodarstwo nie będzie miało pobranych prób w danym roku, w kolejnym roku stado traci status stada wolnego i kosztami badania krwi będzie obciążony właściciel. Obowiązkiem właściciela jest dopilnowanie aby w przeciągu roku próby były pobrane. Właściciel zgłasza się do Inspekcji Weterynaryjnej w Ostrowie Wielkopolskim jeżeli w przeciągu roku nie pojawi się lekarz wyznaczony w celu pobrania krwi od świń.
Dodatkowo jeżeli gospodarstwo jest przepisywane z jednego właściciela na drugiego (np. przejęcie gospodarstwa po rodzicu), tworzy się nowe gospodarstwo, lub zakupuję się świnie po dłuższym czasie przerwy w chowie nowy właściciel stada jest zobowiązany do zgłoszenia się do Inspekcji Weterynaryjnej w Ostrowie Wlkp. celem złożenia wniosku o wydanie decyzji na stado wolne od choroby Aujeszkyego.
Dokumentacja na terenie gospodarstwa:
- Karty leczenia czyli dokumentacja weterynaryjna dotycząca leczenia i zabiegów weterynaryjnych (wypisuje lekarz weterynarii obowiązek przechowywania na terenie gospodarstwa przez okres 5 lat)
- Odbiór Padliny przez utylizację
- Rejestr Osób Wchodzących do budynku w którym są świnie (świadectwo, leczenie, pobieranie krwi)
- Rejestr Środków Transportu wjeżdżających na teren gospodarstwa ( sprzedaż świń, dowóz paszy, odbiór padliny, lekarz weterynarii)
- Spis Świń z podziałem na grupy wiekowe
- Rejestr Czyszczenia i Dezynfekcji
- Rejestr Monitorowania i Zwalczania gryzoni
- Rejestr przeglądu zabezpieczeń budynków przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych
Dodatkowo na obszarach objętych ograniczeniami I i II stopnia- strefa niebieska i różowa:
- wymagana obecność przed wjazdami do gospodarstwa niecek dezynfekcyjnych lub opryskiwacza do dezynfekcji opon samochodów wjeżdżających na teren gospodarstwa
- w gospodarstwie znajdują się ogrodzenia ochronne co najmniej pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie, oraz budynków, w których przechowuje się paszę i ściółkę, w celu zapewnienia, aby utrzymywane świnie oraz ich pasza i ściółka nie miały kontaktu z osobami nieupoważnionymi oraz, w stosownych przypadkach, z innymi świniami
- wymagane zgłoszenie każdego faktu padnięcia świń odsadzonych do agencji i do lekarza weterynarii, który po przeprowadzeniu wywiadu decyduję czy przeprowadza sekcję zwłok i pobiera próby w kierunku Afrykańskiego Pomoru Świń. Próby w kierunku ASF są wysyłane i opłacane przez Inspekcję Weterynaryjną
- przestrzegany jest zakaz karmienia świń zielonką bądź ziarnem pochodzącym z obszaru strefy różowej chyba że składowano je w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej 30 dni przed ich podaniem świniom
-przestrzegany jest zakaz wykorzystania ściółki pochodzącej z pól znajdujących się w strefie różowej chyba że tę słomę składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej 90 dni